Hantverket som kallas för måleri går långt tillbaka i tiden. Det finns forskning om att det började redan under medeltiden. Det finns bevis från mitten på 1000-talet att det bedrevs måleri i Sverige. På den tiden användes bland annat kalk, stenlav och färger från naturen för att skapa färg. Kyrkorna var även först med att måla bilder och andra typer av konstnärlig utsmyckning på väggarna. Idag är måleri väldigt utvecklat, förutom måleri finns även tapetsering och andre typer av material för att dekorera väggar både invändigt och utvändigt. Som målare krävs det att du är noggrann och förstår färgkombinationer. Det är också viktigt att du besitter rätt teknik och har kunskap inom de olika ämnen och material som du jobbar med. Vem som helst kan egentligen måla om sina väggar i sitt hem. För att vara säker på att det blir gjort på rätt sätt kan det dock vara värt att anlita en professionell målare. Måleriyrket är inte något som egentligen kan knippas ihop med yrket konstnär. En målarMåla om hemmae utför oftast jobb som handlar om renovering av hus och bostäder. Medans en konstnär utför konstnärliga skapelser för dekoration. Givetvis kan du anställa en konstnär om du vill ha något unikt målat där hemma på väggen, men då är det inte en vanlig målare du ska kontakta.

Hur blir man målare?

För dig som har ett starkt intresse för måleri redan vid ung ålder, kan du välja att utbilda dig i gymnasiet till målare stockholm. Du väljer då att gå något slags byggprogram där du väljer inriktning som målare. Som vanligt i gymnasiet är det ett 3-årigt program du läser. Vanligtvis får du gå som lärling de sista två åren för att få den praktiska erfarenheten att kunna bli målare. Är det på senare år du finner intresset för måleri kan du givetvis studera i vuxen ålder. Det finns många yrkesprogram i Sverige som inriktar sig inom vuxenutbildning. Vill du utbilda dig till målare så är dina chanser till jobb mycket stora. I nuläget är det relativt stor brist på målare vilket betyder att din kompetens behövs. Medellönen för en utbildad målare ligger runt 35 000 kronor före skatt.

Mer om yrket måleri

Som målare kan du välja att specialisera dig inom olika områden. Det kan exempelvis handla om specialisering på olika typer av färgsättningar och även specialist som inredare. De finns också målare som besitter stor kompetens inom de olika produkterna som finns inom måleri. De kan då rådgiva kunder om olika material som finns i specifika färger och vilken typ av pensel som är bäst till vad och så vidare.